Blog ini menceritakan tips tips untuk rider grab di luar sana.

Bagi rider penghantaran makanan, dikejar oleh anjing boleh menimbulkan cabaran apabila cuba memenuhi penghantaran mereka dengan selamat dan tepat pada masanya kepada pelanggan. Berikut ialah tindakan yang harud dibuat bagi rider penghantaran makanan yang menghadapi :

Jom daftar dengan kami.
music, relax, headphone-1813100.jpg

01.

Sentiasa tenang dan elakkan melakukan pergerakan mengejut atau secara tiba-tiba.
Pergerakan secara tiba-tiba atau reaksi panik boleh mencetuskan anjing untuk bertindak secara agresif.

02.

Cuba untuk tidak bergerak atau elakkan pergerakan secara tiba-tiba. Jangan lajukan
kenderaan anda. Tahan keinginan anda untuk pecut menggunakan motor atau berlari kerana ini boleh meningkatkan naluri anjing untuk kejar anda.

03.

Sentiasa kekalkan jarak antara diri anda dengan anjing. Jika boleh, elakkan bertembung dengan anjing ataupun menggunakan laluan yang lain yang lebih selamat.

04.

Gunakan objek sebagai pelindung diri. Jika anda ada membawa sebarang objek (seperti beg galas atau jaket) anda boleh gunakan objek tersebut sebagai penghalang antara diri anda apabila diserang anjing.

05.

Alihkan perhatian anjing. Jika anda mempunyai sesuatu di tangan, seperti botol air atau objek kecil, buang objek tersebut jauh daripada anda untuk mengalihkan perhatian anjing.

06.

Akhir sekali, sentiasa tenang dan elakkan panik. Ianya sangat penting untuk kekal tenang dan tidak panik jika dikejar oleh anjing. Sentiasa tenang dalam membuat keputusan yang rasional.

Frequently Asked Questions

Anjing mungkin mengejar orang atas pelbagai sebab, berpunca daripada naluri, tingkah laku
atau keadaan tertentu

Sedar tentang persekitaran anda: Sentiasa berwaspada dan perhatikan persekitaran anda.
Perhatikan tanda-tanda anjing di halaman atau berkeliaran di kawasan itu

Tekan sahaja daftar sekarang dengan kami di home page kami. Dari situ kami tunjukkan langkah –  langkah yang patut kamu ikut