Syarat Grab Food

Apa itu Grab Food?

Terdapat beberapa syarat grabfood yang perlu dipenuhi. Walaubagaimanapun, syarat ini mungkin berbeza mengikut negara dan peraturan setempat.

GrabFood adalah perkhidmatan penghantaran makanan yang disediakan oleh Grab. GrabFood membolehkan pengguna membuat pesanan makanan dari pelbagai restoran dan kedai makanan melalui aplikasi mudah alih Grab dan menghantarkannya ke pintu rumah mereka. 

Syarat Grabfood

Berikut menunjukkan syarat pendafataran grabfood yang perlu ada semasa berdaftar dengan grab atau dengan kami.

Syarat grabfood perlu berumur 18 Tahun Mengikut Tahun

Pendaftar mestilah berumur 18 tahun ke atas untuk menjadi penghantar tidak mengira bulan kelahiran. Bermaksud setelah cecah 18 tahun pada tahun tersebut seawal januari pendaftar telah boleh mendaftar sebagai Grabfood Rider dan ini sangat penting untuk syarat  grabfood

Mempunyai Lesen Minima ‘P’ atau Kompeten

Untuk menjadi Grabfood Rider, pendaftar mesti memiliki lesen motor sama ada B/B1/B2. Status lesen semasa pula harus pada kategori P iaitu Percubaan atau CDL iaitu kompeten. Lesen L Latihan tidak diterima untuk pendaftaran. Kegagalan mengemukakan lesen yang sah akan mengakibatkan permohonan ditolak.

Warganegara

syarat grabfood untuk pendaftaran mestilah pemegang kad pengenalan berwarna biru atau kelabu bagi tentera. Pemegang passport atau warga asing tidak dibenarkan untuk mendaftar sebagai grabfood rider.

Dokumen Kenderaan Tidak Tamat Tempoh

Seterusnya, dokumen kenderaan iaitu lesen dan cukai kenderaan (roadtax) juga mestilah belum tamat tempoh untuk mendaftar. Jika dokumen tersebut telah tamat tempoh, hendak diperbaharui dahulu sebelum menghantar permohonan untuk mengelakkan permohonan ditolak.

Syarat grabfood perlulah Mempunyai Motorsikal

Pendaftar mesti memiliki motorsikal sendiri untuk melakukan kerja. Untuk pendaftaran, Grab tidak mengambil kira penama atau tahun motor keluar. Syarat yang utama hanyalah mempunyai motorsikal yang berdaftar dengan JPJ.

Tidak Memiliki Saman Berat dan Rekod Lampu

Pendaftar tidak boleh memiliki rekod saman berat melebihi 3 kali dan tidak boleh mempunyai rekod polis mahupun mahkamah. Syarikat Grab akan membuat semakan latar belakang bagi setiap permohonan dan jika didapati mempunyai rekod seperti yang disebutkan tadi permohonan akan ditolak.

Mempunyai Akaun Bank Atas Nama Sendiri kepada

Untuk mengelakkan sebarang masalah berkaitan pemindahan wang berlaku sekiranya menggunakan bank atas nama orang lain di kemudian hari. Jadi permohonan anda tidak akan diproses sekiranya menggunakan bank atas penama selain dari yang mendaftar.

Frequently Asked Questions

Ia agak berbeza-beza bergantung kepada negara dan wilayah tempat layanan tersebut beroperasi. Berikut adalah beberapa syarat kereta yang perlu ada untuk mendaftar sebagai pemandu Grab Car. Baca di sini : https://grabdriver.com.my/syarat-grabcar/

Nak jadi ahli Grabcar atau Grabfood? Jom daftar dengan kami.